Beslutet om rökförbud vid offentliga entréer på Söder är klart och det blir förbud. Det finns många åsikter, många är kluvna men här är en av åsikterna.

Det som är uppenbart för alla är att de fortfarande finns folk som röker. Det går inte att förbjuda rökare att sluta röka. De väljer själva om de ska röka eller inte.

Tänk att stå vid en busshållplats på Söder med en rökpuff rakt i ens ansikte. En askgrå dimma letar sig fram bland bilavgaser och parfym till dig. Det blir som ett moln över din parad, den fastnar på dina kläder och ditt hår. Den lämnar inte din sida, som din bästa vän. Din nya bästa vän.

Tänk dig att du sitter på en uteservering en sen sommarkväll. Det är blåsigt och skaldjurs- och fiskdoft är allt du känner. Men på den här uteserveringen, just den här kvällen så sitter ett par ungdomar i jeansjackor, svarta tröjor och vita sportskor och röker. De har tagit in husets finaste vin, har fötterna på bordet och tänder ännu en cigarett. Vilka bråkstakar kanske du tycker. De skrattar och pratar högt med varandra men tillslut fastnar en av killarnas blick på dig. Du sitter med armarna i kors, tittar ner i din mat och ibland kollar du upp med en äcklad min. I många fall skulle ungdomarna ha fimpat sin cigarett och suttit och njut av varandras umgänge. Men de gör inget. De fortsätter. Även fast deras mat sen kommer in.

Tänk dig att du bor i en lägenhet på Söder. Du bor vid en lägenhet i Skanstull, ett orange höghus vid Hammarbykanalen. Vart än din blick hamnar ser du kontorsklädda människor nedanför din lilla balkong, bråttom från eller till jobbet. Annars ser du bara barnfamiljer. Dock vid din portuppgång står en ung man, svarta kläder och vit keps. Ena foten lutad mot betongväggen och en av händerna har en cigarett som han nästan trycker in i munnen. Det kommer små moln av rök, svävandes i luften till din balkong där du sitter. Du reser dig upp och stirrar ner på den unga mannen, även fast han ser dig så slutar han inte.

Jag har upplevt alltihop i princip. Det som är kruxet är att jag inte gillar rök. Lukten är unken och den är grå och tjock. Den är obekväm för mig. Jag tycker i och för sig att det här rökförbudet inte är dåligt men samtidigt finns det färre platser för de som röker att röka på. I och för sig förstår jag varför man har valt att ta rökförbud vid offentliga entréer. Det är mycket folk vid mataffärer, restauranger eller portuppgångar. Vi vet ju inte vilka personer som tycker det är okej med rökare i deras närhet, men inte heller vilka som tycker motsatsen.

Jag tycker att det här är väldigt bra. Delvis för att det är mycket folk på offentliga platser alla tider på dygnet. Delvis för att det finns en del som inte gillar rök. På offentliga platser så kan vissa personer störas av röklukten eller röken i sig.

Text: Josefin Kvarnås